Elköltöztem!

Személyes blog itt: http://konyus.wordpress.com

2009. július 6., hétfő

Firefox 3.5 telepítése Ubuntu 9.04-re

A Mozilla június 30-án letölthetővé tette a népszerű Firefox webböngésző 3.5-ös (Shiretoko) verzióját. Az Ubuntu tárolókban a bejegyzés írásakor még nem érhető el az automatikus frissítés. De most mutatok két módszert, amivel feltelepíthető az új Firefox. Ki-ki döntse el, melyiket szeretné használni.

1. módszer

Vegyük fel a Szoftvertárolók listájára a következő tárolót (Beállítások > Adminisztrációk > Szoftverforrások > Harmadik fél fül):

http://ppa.launchpad.net/ubuntu-mozilla-security/ppa/ubuntu jaunty main


Töltsük le a hitelesítési kulcsot innen, majd adjuk hozzá a rendszerhez. (Szoftverforrások > Hitelesítés fül > Kulcsfájl importálása...)

Ezután frissítsük a tárolók listáját, például Terminálban

# sudo apt-get update

Majd telepítsük fel a firefox-3.5, firefox-3.5-gnome-support (ha gnome ablakkezelőt használunk) csomagokat és függőségeit.

Terminálban például így:

# sudo apt-get install firefox-3.5 firefox-3.5-gnome-support

A Firefox az Alkalmazások > Internet > Shirekoto Web Browser néven lesz megtalálható a menüben. Nem értem miért hagyták meg így...

Ennek a módszernek az a hátránya, hogy sajnos a Firefox nem lesz magyar.


2. módszer

Látogassunk el a http://www.firefox.com oldalra és töltsük le a Firefox legfrissebb verzióját. Ez egy tar.bz2 típusú archívum lesz. Ne ijedjünk meg, nem kell telepíteni. Egyszerűen csak csomagoljuk ki és indítsuk el a firefox fájlt.
Az indításkor egy ablak ugrik fel, amiben válasszuk a Futtatás gombot. Ezután már csak egy linket kell készíteni ehhez a fájlhoz az Asztalra.


Ez a módszer jóval egyszerűbb és a nyelv is megmarad magyarnak, de nem kapunk frissítéseket hozzá automatikusan majd.


Ennyi!

Sok sikert!

Nincsenek megjegyzések: