Elköltöztem!

Személyes blog itt: http://konyus.wordpress.com

2008. december 29., hétfő

Dell 500 notebook teszt

Már 3 hónapja nyúzom ezt a Dell 500-as laptopot. Úgyhogy gondoltam írok róla egy rövid tesztet.
Az 500-as (mindenféle előtag nélkül) a Dell talán legolcsóbb 15" notebookja. De ez nem jelenti azt, hogy gyenge lenne. Jó azért nem mondom, hogy egy erőmű, de általános irodai, iskolai multimédiás feladatokra tökéletes.
Az Inspiron 1525 alaplapjára épül a gép. Tehát nagyon hasonló jellemzőkkel bír. A processzor Intel Celeron D 540, ami 1,86 Ghz-en ketyeg és 1 MB-os gyorsítótárral rendelkezik. A memória mennyisége változó. A legolcsóbb modellben 512 MB, a kicsit drágábban 2 GB DDR II-es RAM van (Bár nézegetve a webshopokat 1 GB-al és 1,5 GB-al árusítják mostanság).
A videó intel GMA x3100 integrált, ami átlagos célokra bőven megfelel. Az adatainkat 120 GB-os (5400 rpm) Hitachi merevlemezen tárolhatjuk. Az optikai meghajtó egy Samsung 8x Dual-Layer-es DVD-író. Ezen kívül van benne még egy 4 az 1-ben kártyaolvasó, 10/100-as Ethernet kártya, modem és a/b/g-s WIFI is. Az akksija 6 cellás Li-Ion, mely nálam kb. 2-2,5 órát bír ki, bekapcsolt WIFI-vel. Szerintem ez elég jó.

Amiben különbözik az Inspiron 1525-től:

A Dell 500-as nem rendelkezik S-video és HDMI csatlakozóval valamint 4 USB kapu helyett csak 3-at kapunk, viszont a Fireware csatlakozó megmaradt. Nincs benne webkamera sem. Én megvagyok nélküle. Különben is, ha nagyon szükségem lesz rá, akkor veszek egyet 4-5000-ért.

Ez óriási!

A Dell 500-ason alapból egy helyett kettő fülhallgató dugaszt található. Ez marha jó, ha mondjuk vonaton filmet néztek a haveroddal és nem kell egy fülesen osztozni.

A notebookra előtelepítették az Ubuntu 7.10-et és adnak mellé egy Ubuntu CD-t is. Ami furcsa lehet, hogy nem adnak a géphez driver cd-t. Minden programot egy külön partícióra másoltak fel a notebook merevlemezére.

Még egy pozitív dolog, hogy alapból 3 év garanciát ad a Dell a notira (az akksira csak 1-et :( ).

Az egyetlen csalódásom eddig az volt, hogy nincs rajta MediaDirect gomb. Ugyanis az Interneten található hivatalos fotókon van. De a gép kicsomagolásakor meglepődtem, hogy mégsincs ebben a típusban.

Befejezésnek azt kell, hogy mondjam, nagyon meg vagyok elégedve ezzel a masinával. Vannak hiányosságai, de az én igényeimnek eddig még megfelelt. Hamarosan írok egy-két gondolatot a rajta futó Ubunturól is.

A Dell 500 adatlapja

Nincsenek megjegyzések: