Elköltöztem!

Személyes blog itt: http://konyus.wordpress.com

2008. július 5., szombat

Ubuntu indításának gyorsítása

Gyengébb számítógépek esetén szükség lehet az operációs rendszer gyorsítására, ha már a hardverből kifacsartunk mindent. Erre a esetre is van néhány trükk az Ubuntuban, melyből most ismertetnék is egyet.

A rendszer indulásakor olyan folyamatok, programok is elindulhatnak, amelyekre nincs is szükségünk és ezzel memóriát foglalnak. Ezeket a folyamatokat a következőképpen lehet deaktiválni:

Először indítsuk el a Rendszer / Beállítások / Munkamenetek alkalmazást.
Alapból az automatikusan elinduló programok fül nyílik meg. Ez jó is lesz nekünk. A listában felsorolt programok előtt van egy jelölőnégyzet. Ha kivesszük egy program elöl a pipát, akkor az legközelebb nem fog elindulni rendszerindításkor.


Óvatosan bánjunk ezekkel. Ha a rendszer működéséhez nélkülözhetetlen alkalmazást "lövünk le", akkor akár használhatatlanná is tehetjünk operációs rendszerünket.

Azért akad egy-két nélkülözhető is. Ha a számítógépben például nincs bluetooth és nem is használunk ilyent, akkor nyugodtan kikapcsolhatjuk a Bluetooth kezelőt.

Ha nem használjuk az Evolution levelező programot, akkor az Evolution Alarm Notifier elöl is kivehetjük a pipát.

Továbbá ha egyáltalán nem használunk hálózatot, internetet, vagy nincs nyomtatónk, akkor ki lehet kapcsolni a Network Manager-t, az Update Notifiert, vagy a Nyomtattási sort is.

Emelett akadhatnak még szoftverek, melyek automatikusan indulnak. Ha van felesleges ezek között, nyugodtan vegyük ki a pipát előlük, vagy töröljük a szoftvert.

Nincsenek megjegyzések: